Meteen naar de inhoud
Home » News » Zo werken de podcast-aanbevelingen van Spotify

Zo werken de podcast-aanbevelingen van Spotify

Wanneer je in de ‘Spotify recommendations’ ( de aanbevelingen die Spotify doet voor andere afleveringen) duikt dan gaat er een wereld voor je open. Bumper deed onderzoek en kwam met een aantal aparte bevindingen over de aanbevelingen van podcasts op Spotify.

Spotify doet het anders

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple en Podimo raadt Spotify geen podcasts aan, maar afleveringen van podcasts. De auteur merkt terecht op dat het vrij logisch is wanneer je weet dat Spotify vooral om muziek draait. Wanneer het om muziek draait krijg je ook eerder een nummer aanbevolen dan een heel album.

Bumper heeft onderzoek gedaan aan de hand van de podcast die op de ‘charts’ staan in de VS. Voordat je gaat zoeken, deze functionaliteit is nog niet naar Europa gekomen. Hij kwam op deze lijsten bijna 900 podcasts tegen met een gezamenlijk aantal afleveringen dat tegen de 224.000 ligt.

Photo by David Pupaza on Unsplash

Niet alle podcasts en dus afleveringen van podcasts geven de luisteraar aanbevelingen voor andere afleveringen va podcasts. de auteur komt op 90,235 afleveringen en 279,818 aanbevelingen waaraan ze verbonden worden. Het tweede getal is natuurlijk hoger om dat sommige podcasts vaker worden aanbevolen dan andere.

Van de 90.000 afleveringen was 14% een podcast die op enigerlei verbonden was aan Spotify. Dus denk aan Spotify Originals, of podcasts die door Spotify zijn overgenomen. Deze worden, en dat is geen verrassing erg goed en vaak aanbevolen bij andere podcasts.

Wat beveelt Spotify aan?

En nu wordt het een gek verhaal. Men keek naar de top 25 meest aanbevolen afleveringen van podcasts. Daar bleken heel veel afleveringen van de zogenaamde ‘White Noise’ podcasts bij te zitten. Deze podcasts zitten vol met kalmerende geluiden en geven rust en kalmte bij de luisteraar, tenminste dat is de bedoeling. Het artikel vertelt ons niet waarom deze podcasts worden aanbevolen, wellicht omdat er geen royalty’s over betaald hoeven te worden?

Joe Rogan heeft Spotify veel geld gekost, is s’werelds meest besproken podcaster en toch wordt hij of zijn afleveringen nooit aanbevolen…gek toch?

Conclusies

Men trekt de volgende conclusies uit het onderzoek

Spotify raadt afleveringen aan en geen hele podcasts
Ongeveer 14% van de aanbevolen afleveringen zijn verbonden aan Spotify
Veel van de meest aanbevolen afleveringen bevatten helemaal geen menselijke stem of stemmen
Een algoritme voor aanbevelingen is belangrijk, want steeds meer nieuwe podcasts worden ontdekt IN de app.

Wanneer je meer wil lezen over dit onderzoek, lees hier

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *