Meteen naar de inhoud
Home » News » Zo krijg je meer luisteraars voor je podcast

Zo krijg je meer luisteraars voor je podcast

Wanneer je iets maakt dan wil je doorgaans ook dat andere mensen het zien, horen, ruiken of voelen. Dat gaat ook op voor podcasts, je maakt ze voor een publiek om ze te informeren en/of te vermaken. Wanneer je je podcast upload naar de buitenwereld krijg je niet zomaar meer luisteraars. Hieronder een aantal eenvoudige en voor de hand liggende tips om je podcast te laten groeien.

Schrijf een korte pitch over je podcast

Misschien klinkt deze eerste tip je gek in de oren, maar dat hij je gaat helpen is zeker. Schrijf voor jezelf kort en bondig op hoe je een ander zou vertellen waar je podcast over gaat en waarom iemand moet luisteren. Dit helpt je op meerdere manieren.

Ten eerste confronteer je jezelf met eventuele onduidelijkheden over jezelf en je podcast. Mensen die op zoek zijn naar nieuw materiaal om naar te luisteren doen dat met een bepaalde verwachting in het hoofd. Jouw beschrijving kan deze verwachting matchen, waar door je sneller een echte volger krijgt van jouw podcast.

Op de tweede plaats maak je voor jezelf gelijk een goede intro die bij de algemene beschrijving van je podcast horen. Wat daar weer belangrijk is bespreken we hieronder.

SEO voor je Podcast is belangrijk

Een podcast vinden is moeilijk want de zoekmachine heeft maar weinig om te gebruiken. Er is een titel, en een korte beschrijving van de aflevering. Ondanks dat je (nog) zo weinig informatie kan meegeven aan de zoekmachines is het toch belangrijk dat je de ze informatie optimaliseert.

Probeer de aflevering van je podcast samen te vatten binnen een keyword. Dit woord is de rode draad binnen je aflevering. Je maakt bijvoorbeeld een podcast over reizen en je hebt het een aflevering lang over koffers, dan is dat het keyword.

Een keyword moet je noemen in de titel en de beschrijving en zorg dat deze vooraan staat in de zin. Probeer je altijd te verplaatsen in iemand die een podcast zoekt, welke zoekwoorden gaat hij of zij ingeven bij een zoekmachine?

dame achter haar laptop

Gebruik Social Media

Zorg dat je een aantal Social Media kanalen inzet om eventuele luisteraars te bereiken en te interesseren voor je podcast. Alleen de delen wanneer er een nieuwe aflevering is niet afdoende. Pak quotes uit een aflevering en zet deze met wat context in de tekst op bijvoorbeeld Instagram.

Maak volgers nieuwsgierig naar de volgende aflevering door een foto van de volgende gast te delen of een ‘sneak peak’ uit de studio. Een van de allerbelangrijkste tips is wel dat iemand die je podcast niet luistert je profiel ook leuk moet vinden. Deel dus niet teveel ‘inside’ verhalen die je alleen snapt wanneer je de serie volgt. Zo schrik je mensen af.

Grote gasten = groot bereik

Een gast in je podcast is ontzettend leuk. Het zorgt voor verandering, een andere invalshoek en vaak ook een ander publiek. Vraag je gasten dan ook altijd of ze de aflevering willen delen met hun vrienden en via social media. Zorg dat ze daarvoor ook materialen krijgen, dus de afbeelding die bij de podcast hoort, de URL waarop geluisterd kan worden en een ‘audio snippet’ die ze kunnen delen. Laat ze het vooral niet zelf uitzoeken, dan komt het er vaak niet aan.

Het klinkt nogal ‘klinisch en berekend’ maar het bereik kan belangrijk zijn in de keuze voor welke gast je gaat uitnodigen. Natuurlijk staat de kwaliteit van je uitzending voorop, maar wanneer je echt wil groeien moet je inzetten op gasten met een megafoon in de vorm van veel volgers.

Maak content rondom je podcast

Deze tip is een samenvatting van alles wat hierboven genoemd is. Een aflevering van je podcast is geen einde maar een start van een mooie reeks content. Dit kun je allemaal doen nadat je je aflevering hebt:

  • Delen op je Social Media kanalen
  • Delen op de kanalen van je eventuele gast
  • Schrijf een blogpost op je website over de aflevering
  • Maak audio snippets en deel deze via de socials
  • Is er iets belangrijks gezegd maar daar een tekst en/of audio snippet van en career daaromheen weer een stuk content op bijvoorbeeld je blog
  • Heb je een nieuwsbrief? Gebruiken!

Heb je zelf nog tips, of wil je meer weten over het maken van een podcast? Laat het ons weten, we helpen je graag.

    Foto door Andrea Piacquadio