Meteen naar de inhoud
Home » News » Spotify test nieuwe manier van podcasts ontdekken

Spotify test nieuwe manier van podcasts ontdekken

Een van de grootste problemen met podcasts is het ontdekken van nieuwe materiaal om te luisteren. Mensen verzanden vaak in het doorscrollen van een hele lange lijst zonder specifiek doel. Spotify deed hier onderzoek naar.

Spotify onderzoekt vinden van nieuwe podcasts

Een van de grootste spelers in de wereld van de podcasts is Spotify. Zoals elk groot bedrijf hebben de Zweden een R&D afdeling voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Deze afdeling deed onderzoek naar hoe gebruikers van het platform nieuwe content zoeken en ontdekken. Zij formuleerden daaruit een systeem en testen dat op een klein publiek (68K) in de Verenigde Staten.

Daaruit bleek onder andere dat luisteraars vaak wel een specifiek lange termijn doel hadden (zoals iets leren) maar bij het zoeken naar deze content vaak toch verzanden in de content die ze als ontspanning consumeren. Hier ligt een mogelijkheid voor een goed systeem dat content aanbeveelt aan gebruikers van een platform.

Een van de twee vragen die het team formuleerden was ‘Hoe verandert doelgerichte multimediaconsumptie de manier waarop gebruikers omgaan met gepersonaliseerde aanbevelingen?‘. Door het gebruiken van de resultaten van het eerder genoemde onderzoek bedacht het R&D-team bij Spotify een prototype genaamd GoalPods.

GoalPods

Dit systeem werkt vrij eenvoudig. De gebruikers in de testgroep kregen als eerste een overzicht van de content die ze de afgelopen week geluisterd hebben. In het tweede paneel kan een gebruiker aangeven wat zijn doel is voor de aankomende week om te gaan luisteren.

De gebruiker in het bovenstaande voorbeeld heeft onder andere ‘Lifestyle & Health’, ‘Fitness & Nutrition’ en ‘Mental Health’ aangevinkt. In het derde paneel presenteert de GoalPods tool een aantal episodes van podcasts die aan de doelen die in het tweede paneel zijn aangegeven. Als laatste wordt er een playlist gemaakt met alle gekozen afleveringen.

Positief effect

GoalPods maakt het dus heel erg eenvoudig om snel van een doel naar playlist te gaan die aan deze doelen beantwoord. Hierdoor maak je het de gebruiker van het platform veel makkelijker en werd er sneller resultaat gehaald wanneer de hogere doelen anders dan entertainment werden gesteld.

Een ander positief effect van deze manier van ‘Podcast recommendation’ is dat gebruikers ook sneller en makkelijker buiten hun eigen ‘filter bubble’ kwamen dan zonder GoalPods. Hoewel Spotify geen voornemen heeft om deze GoalPods te integreren heeft het wel bewezen dat er nog veel te winnen valt op het gebied van het aanbevelen van podcasts.

Wil je het hele onderzoek nog eens nalezen klik dan hier