Meteen naar de inhoud
Home » News » Doelgroep 18-34 bereiken? Podcasts

Doelgroep 18-34 bereiken? Podcasts

Podcasts zijn redelijk nieuwe in de wereld van de media. Een wereld die traditioneel veel te maken heeft met advertenties, veel advertenties. Een studie van Sounds Profitable laat zien waarom adverteren in en rond podcasts loont.

Onderzoek

Sounds Profitable is een organisatie die onderzoek doet naar (onder andere) adverteren in en rond podcasts. Podcasts als medium verkeert nog in het beginstadium en marketeers weten nog niet precies wat ze aan het medium hebben.

Veel marketeers, en dan vooral op het gebied van performance, lopen vast op aantallen luisteraars die podcasts hebben. Hoewel we steeds beter weten stellen we bereik nog steeds gelijk aan hoge aantallen. Dat laatste klopt natuurlijk wel in de absolute zin van het woord maar je moet je afvragen hoeveel van het bereik je boodschap daadwerkelijk leest, kijkt of luistert en of ze er wat mee doen.

Terug naar het onderzoek. Aan 2002 inwoners van de VS werden een flink aantal vragen voorgelegd. Daarin werd steeds de verdeling gemaakt tussen Radio, Lineare TV en Podcasts. Uit het onderzoek kwamen een aantal zeer interessante zaken, zeker voor diegene die de jongere (18-34) doelgroep graag wil bereiken.

Dit zijn de conclusies

Op de website van Sounds Profitable kun je de hele video van de presentatie kijken en de presentatie zelf downloaden. Hieronder alvast een aantal conclusies en resultaten die konden worden vastgesteld naar aanleiding van het onderzoek.

Leeftijd doelgroep

Uit het onderzoek blijkt dat de leeftijdgroep 18-34 heel erg belangrijk is. Deze groep luistert als geen ander naar podcasts, maar deze groep is ook minder te vinden bij Radio en Televisie. Daaruit kun je concluderen dat een deel (18-20%) van deze groep geen overlap heeft met Radio en Televisie en derhalve buiten de podcasts om niet te bereiken zijn.

Nader onderzoek leert ons dat deze groep veel meer dan anderen gebruik van ad-free media. Dan hebben we het over streamingdiensten als Netflix, HBO, Prime en Spotify (betaald). Deze groep ziet gemiddeld veel minder reclame dan anderen die ook content op de open kanalen Radio en Televisie consumeren.

Meer impact

Doordat deze groep minder reclames hoort en ziet hebben deze ook meer impact. Ze zijn immers niet murw gebeukt voor, tijdens en na een programma op Radio en TV. Daarnaast moeten we ook het feit noemen dat een podcast veel minder reclame bevat en er meestal met een hoofdtelefoon geluisterd wordt.

Ook wanneer dezelfde ad-creatie op radio en in een podcast wordt afgespeeld blijkt dat de podcast meer awareness genereert.

Meer loyaliteit

Uit het onderzoek blijkt ook dat podcast luisteraars meer open staan voor een merk genoemd tijdens hun podcast. Ze zijn meer ‘aware’ en staan eerder open voor het merk dan met andere typen media waarop reclame wordt getoond.

Bereik diegene die zich verstoppen in de streaming media

Eerder genoemd in dit artikel maar we benadrukken het nog maar eens. Podcastluisteraars van tussen de 18-34 jaar gebruiken veel betaalde on-demand media. Achter een betaalmuur zijn deze niet te bereiken. Wel wanneer je ze benaderd via een podcast.

Wil je meer weten of het maken van een podcast of het adverteren in een podcast. Vraag het ons!

    Foto door Andrea Piacquadio